Ranfru Stoofperenzuurkool

Stoofperen zuurkool met spekjes

met stoofpeer, brie & salie

Voorbereiding: 15 min
Koken: 30 min

Ingrediƫnten
3 personen

  • 300 gram kant-en-klare stoofpeertjes
  • 125 gram gerookte spekreepjes
  • 500 gram kruidenzuurkool
  • 3 el bruine basterdsuiker
  • snufje kaneel
  • scheutje lauw water
  • 785 gram aardappels (geschild gewicht)
  • beetje warme melk
  • zout & Peper
Een heerlijk Winters gerecht deze zuurkool met stoofperen. Een echte aanrader voor de mensen die iets minder van de zure smaak van de zuurkool houden. Door de zoete stoofperen wordt dat gecompenseerd, voeg lekkere spekblokjes toe en geniet!

Bereiding

  1. Schil de aardappels en snij in stukken, zet ze in een grote pan met koud water op het vuur.
  2. Voeg 1 tl. zout toe aan het water en breng aan de kook
  3. Bak de spekjes uit in een grote pan zonder boter.
  4. Voeg een klont boter bij de spekjes en doe 3 eetlepels bruine basterdsuiker in de pan en zet het vuur hoog.
  5. Roer het geheel goed door en voeg de uitgelekte peren toe. Voeg een scheut lauw water toe en roer goed door
  6. Zet het vuur laag en voeg de zuurkool toe. Voeg een snufje kaneel toe en breng alles aan de kook. Doe vervolgens het deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat de zuurkool rustig 30 tot 35 minuten stoven
  7. Doe de zuurkoolmengsel in een vergiet en vang het vocht op
  8. Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een deel van het zuurkoolvocht en wat melk
  9. Breng op smaak met zwarte peper. Roer de zuurkool erdoorheen, stamp nog even en voeg indien gewenst nog wat zuurkoolvocht toe.

Tip: vervang de spekblokjes voor stukjes rookworst en gratineer nog even in de oven met wat paneermeel.

Eet smakelijk!