Image Alt

Stoofperenvlaai

met banketbakkersroom

Voorbereiding: 60 min
Bakken: 30 min

Ingrediƫnten
voor een vlaai van 28 cm doorsnede

  • 800 gram stoofperen parten (de Uitstovers)
  • 250 gram bloem
  • 5 gram gedroogde gist
  • 40 gram roomboter
  • 30 gram kristalsuiker
  • 100 ml lauwwarme melk
  • 1/2 ei
  • 1/2 tl zout

Banketbakkersroom

  • 3 eidooiers
  • 300 ml volle melk
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1,5 el bloem
  • 1 vanillestokje

Mascarpone slagroom

  • 250 ml slagroom
  • 125 gram mascarpone
  • 75 gram poedersuiker
Een heerlijke vlaai met stoofperen, voor de echte stoofperenliefhebber een must om een keer geprobeerd te hebben. Leg de stoofperen in een ring van buiten naar binnen zodat je een prachtige bloem krijgt van perenpartjes.

Bereiding

  1. Doe alle ingrediƫnten voor de vlaaibodem, behalve het zout in een mengkom. En kneed met je handen of met de deeghaak tot een stevig deeg.
  2. Voeg halverwege het kneden het zout toe en kneed nog even goed door totdat je een bal kunt vormen.
  3. Dek de kom waar het deeg in zit af met plastic folie en laat 1 uur rijzen.
  4. Vet een vlaaivorm in met boter en bestrooi met bloem.
  5. Rol het deeg uit en verdeel in de vorm.
  6. Bak de bodem af, 30 minuten op 220 graden Celsius hetelucht.
  7. Laat de vlaaibodem afkoelen.
  8. Maak ondertussen de banketbakkersroom en verwarm de melk samen met de helft van de suiker op middelhoog vuur
  9. Meng de twee eidooiers samen met de andere helft van de suiker en de lepel bloem en roer goed door met een garde zodat je geen klontjes krijgt
  10. Schraap het vanille stokje uit en voeg deze toe aan het eiermengsel en laat het stokje meekoken met de melk
  11. Als de melk zachtjes kookt, kan je deze bij het eiermengsel gieten. Blijf roeren in het eiermengsel terwijl je giet!
  12. Giet het geheel weer terug in de pan en breng al roerend op middelhoog vuur aan de kook
  13. Als het net aan de kook is (bij de eerste bel), haal je de pan van het vuur en giet het mengsel op een bord
  14. Dek af met plastic folie zodat het geen vel krijgt
  15. De mascarpone slagroom maak je door de mascarpone samen met de slagroom en de suiker te kloppen tot een dikke slagroom
  16. Doe de slagroom in een spuitzak met een kartelspuitmondje en zet in de koelkast om op te stijven
  17. Als de vlaaibodem is afgekoeld kan je de banketbakkersroom over de bodem verdelen
  18. Leg hierop de uitgelekte partjes peer (gooi het vocht niet weg)
  19. En spuit de rand op van de vlaai met de slagroom
  20. Bestrijk de peren met het overgebleven stoofperenvocht en garneer de taart met nootjes

Tip: Hou je van kruidig? Strooi met een zeefje nog wat extra kaneel over de randen van de taart en/of voeg wat kaneel toe aan je banketbakkersroom.

Eet smakelijk!

Post een comment