Zelf Maken

Zelf stoven is nog steeds het mooiste wat er bestaat, alleen heeft niet altijd iedereen tijd om zolang hierop te wachten of zin om in de keuken te staan. Door vers gestoofd fruit in de supermarkt verkrijgbaar te maken is stooffruit tegenwoordig voor iedereen binnen handbereik.

Deze website is opgericht om consumenten te inspireren met heerlijke recepten met stooffruit. Of dat nou zelf gestoofd fruit is uit je eigen tuin of het stooffruit wat verkrijgbaar is in de winkel van bijvoorbeeld de Uitstovers. Wij geven je de lekkerste recepten om zelf in de keuken aan de slag te gaan. Hieronder geven we een overzicht van het stooffruit wat wij zelf maken, maar wat jij ook thuis in je eigen keuken kunt bereiden.

zelf-maken-stoofperen

Stoofperen

Stoofperen zijn peren die hard blijven en niet rauw te eten zijn, ze zijn vaak droog en hard vanbinnen. Ze moeten eerst gestoofd of gekookt worden voordat ze lekker zijn om te eten. Ze zijn verschillend van de gewone handpeer die lekker sappig en zoet wordt na een tijdje, maar ook minder lang te bewaren is. De stoofpeer daarentegen is lang te bewaren en bestaat al langer dan de handpeer. Doordat ze zo lang te bewaren zijn, werden ze makkelijk meegenomen op lange tochten en konden klaargemaakt worden als men de peer wilde eten.

Er zijn op het moment zo’n 5000 verschillende perenrassen in de wereld bekend, in Nederland kennen we een aantal verschillende rassen stoofpeer. Onder andere de Gieser Wildeman en de Saint Remy.

Schoonmaken

De peertjes worden geschild, in vieren gesneden en ontdaan van de klokhuizen. De Gieser Wildeman kan ook alleen geschild worden en in z’n geheel worden gekookt, inclusief het steeltje.

Stoven

De peren worden afgespoeld en net onder water in een pan gezet. De warmtebron zelf is niet van belang maar let er wel op dat de peren op zo’n laag mogelijke warmtebron worden gestoofd. Laat de peertjes zachtjes koken tot ze zacht en mooi rozerood van kleur zijn. Na een uurtje zijn de meeste stoofperen al gaar maar pas na drie uur zijn ze roze tot rood van kleur. Wil je een wat diepere rode kleur, gebruik dan bessensap of rode wijn om een intens rode kleur te krijgen. Controleer tijdens het koken wel de smaak en de stevigheid van de peren.

Basisreceptuur

Voor het behouden van de pure smaak van de Gieser Wildeman en Saint Rémy, is het van belang een overvloed aan toevoegingen te voorkomen. Voeg naar smaak enkele eetlepels rietsuiker en een snufje kaneel toe. Het resultaat is te ruiken en te proeven: een zachte, lichtzoete en sappige perensmaak. Een extra kruidig accent ontstaat door het toevoegen van kruidnagel of steranijs. Het gerecht waarvoor de stoofpeer is bedoeld heeft ook invloed op de te gebruiken toevoegingen.

Blanke Peren

Blanke peren kan je maken van de gewone handpeer of een stoofpeer. Kies hiervoor een peer die stevig blijft en niet te veel verkleurd tijdens het koken. Bijvoorbeeld een onrijpe conference, Saint Remy of Pondspeer zijn hiervoor geschikt.

Schoonmaken

De peertjes worden geschild, in vieren gesneden en ontdaan van de klokhuizen. De peer kan ook alleen geschild worden en in z’n geheel worden gekookt, inclusief het steeltje.

Stoven

De peren worden afgespoeld en net onder water in een pan gezet. De warmtebron zelf is niet van belang maar let er wel op dat de peren op zo’n laag mogelijke warmtebron worden gestoofd. De peren kun je koken in witte wijn of water met citroensap. Het zuur van de wijn en het citroensap houdt de verkleuring van de peer tegen waardoor de peren mooi wit blijven. Na een uurtje zijn de peren gaar, naar wens kan je de peren langer/zachter koken. Controleer tijdens het koken wel de smaak, kleur en de stevigheid van de peren.

Stoofappel

Stoofappels zijn vaak zoete appels, deze worden gebruikt in gerechten. Met name gebak, appelmoes, compote of jam. Maar je kunt ook stoofappels als bijgerecht eten, lekker bij (wild)vlees of in combinatie met kruidige gerechten, pannenkoeken of door de yoghurt. Van oudsher werden stoofappels vroeger gedroogd, op de kachel zodat men in de wintermaanden de gedroogde appels weer op water kon wellen en koken. Zo hadden ze nog langer plezier van hun oogst.

Schoonmaken

Appels worden geschild, in de gewenste stukken gesneden en van het klokhuis ontdaan. Nogmaals gewassen na het snijden en eventueel met citroensap besprenkelen tegen het bruin kleuren.

Stoven

De appels worden gestoofd in water met suiker en specerijen. De appels mogen niet te lang stoven, omdat het snel te zacht wordt. Je wilt dat ze een stevige bite houden en niet uit elkaar vallen als je er inprikt.

Rabarber

Rabarber een lekkere groente soort die vaak gestoofd wordt gegeten. Omdat rabarber veelal in zoete toepassingen gegeten wordt, denkt men snel dat het tot de fruitsoorten behoort. Maar het is echt een groentesoort die behoort tot de duizendknoopfamilie. Hieronder valt bijvoorbeeld ook boekweit en zuring.

Rabarber is er in verschillende soorten, met groene stelen, groenrode stelen en de rode stelen. De groene zijn het zuurst en de rode het meest zoet en het lekkerst om te gebruiken in desserts of gebak.

Schoonmaken

Rabarber is makkelijk schoon te maken. Verwijder het witte deel aan de onder kant en het blad en snijd de rabarber in stukken. Was de rabarber en hij is klaar om gestoofd te worden.

Stoven

Rabarber stoof je in een laagje water, vaak in combinatie met suiker. De meeste mensen gebruiken veel suiker als ze rabarber stoven, dit omdat de rabarber van zichzelf een zure smaak heeft. Stoof de rabarber tot hij zacht is en voeg bijvoorbeeld vanille toe of aardbeien om een andere smaak aan je rabarber te geven.